fbpx

Problema angajatilor indispensabili

Problema angajatilor indispensabili

“Dacă aș avea nouă ore pentru a tăia un copac, aș petrece primele șase ore ascuțindu-mi toporul”
Abraham Lincoln

Cand spun angajatii indispensabili, nu ma refer la angajatii geniali. Angajatii indispensabili sunt acele persoane care nu pot fi date afara din firma pentru ca ei stiu cum se fac foarte multe lucruri din firma ta.

In prima faza ai crede ca nu e nimic rau in asta, dar de fapt aceste persoane sunt foarte periculoase pentru firma ta. Mai mult, ele nici nu realizeaza cat de mult si-au distrus viata si cariera acceptand sa se transforme in angajati indispensabili. De aceea aud regrete de genul:” acum imi dau seama ca nu era bine si ca ma multumeam cu putin, dar asta e…acum e prea tarziu”

Si iti dau un exemplu de angajati indispensabili: functionarii publici. Sunt acele persoane de care dai cand ajungi la o institutie publica. Sunt acele persoane care fac acelasi lucru de 15 ani. Sau maxim 3 lucruri…Si asta ii face indispensabili. Pe unii ii ajuta si rudele sa devina si mai indispensabili, iar pe unii ii protejeaza legea.

Dar daca analizezi ce am zis mai sus, o sa vezi ca pe ei nu-i fac indispensabili calitatile subiective, ci numai factorii externi. Asta e problema. Daca ar fi indispensabili prin abilitatile lor, jos palaria! Doar ca am intalnit sub 10% astfel de persoane.

Sa continuam exemplu. Gandeste-te cum este cand ajungi la ghiseu si cu un aer usor superior iti zambeste in coltul gurii, ridica o spranceana si spune:” Dar nu stiati ca trebuie sa puneti stampila si pe verso…!?”. Ca si cum esti si putin cam prost. Nu conteaza ca tu ai vreo 2 facultati si 3 titluri de care ei nici macar nu stiu ca exista. Ei te considera nepregatit si te judeca.

Din punct de vedere al angajatilor, acestia se simt stapani pe ce fac acolo, pentru ca repeta de foarte mult timp aceleasi lucruri. Dar daca ii scoati de acolo si ii duci in alta parte, se pierd, nu mai stiu chiar atat de bine si li se pare greu. Asta denota lipsa de profesionalism, dar pe care ei o inteleg prea tarziu.

Dar daca ii privesti din exterior pe acesti oameni, tu cum ii vezi? Ii vezi atat de pregatiti pe cat se cred ei? I-ai vrea ca angajati la tine in firma? Multi spun ca nu, pentru ca nu ar face fata si ar strica relatia cu colegii si clientii. Cel mai probabil asa si este.

De cele mai multe ori, acesti angajati indispensabili sunt creati chiar de administratorii firmelor. Nu creeaza proceduri, nu implementeaza soft-uri si isi lasa anumite procese importante din firma in baza unui numar mic de oameni, crezand ca asa pot controla lucrurile din firma. Total gresit pentru firma, total gresit pentru angajati.

Partea si mai proasta este ca angajatii indispensabili se plang foarte mult si te speculeaza. Apoi te ameninta cu mariri de salariu ca altfel pleaca. Si uite asa reusesc sa strice echipe si sa sperie alti angajati.

Recomandat ar fi sa-i lasi sa plece sau chiar sa-i dai afara. Crede-ma, vei avea mult mai mult de castigat prin plecarea lor. Nici o firma nu a dat faliment ca au plecat 3 oameni.

Tine minte! Calitatea produselor si serviciilor tale este data de calitatea angajatilor tai. Suma calitatilor angajatilor tai dicteaza calitatea intregii firme. Nu periclita viitorul firmei tale si responsabilitatea pe care o ai fata de ceilalti angajati seriosi si fata de clientii tai.

Contabilitatea este ieftina si o gasesti peste tot. Pentru o afacere adevarata, ai nevoie de un partener pe un domeniu despre care nu sti prea multe, dar care iti poate decide viitorul companiei.” – Dan Preda

 

www.contabilitateslatina.ro
www.verificarebalanta.ro
www.academiadecontabilitate.ro