fbpx

Cum sti daca ai o afacere?

Tu chiar ai o afacere?

“Ideile sunt simple. Să le implementezi e dificil.”

Guy Kawasaki

Daca sti tot ce se intampla in firma, si “toate trec prin tine”, atunci nu ai o afacere, ci ti-ai creat un loc de munca.

Daca afacerea ta nu evolueaza si nu devine mai profitabila, daca tu recrutezi, tu te ocupi de aprovizionare, tu preiei comenzile, daca sti si cand trebuie dat cu matura, atunci TU esti problema! Ca antreprenor, tu trebuie sa te ocupi de lucruri cu adevarat importante pentru firma si angajatii tai. Nu mai da vina pe guvern, angajati sau alti factori externi si incearca sa renunti la ego-ul tau.

Cele mai multe firme pe care le vad in jurul meu, sunt conduse de experti, si nu de antreprenori. Chiar daca tu esti cel mai bun expert in aria ta profesionala(mecanic, instalator,electrician,contabil,arhitect, avocat,vanzator) nu inseamna ca sti si cum se conduce un business. Asta e deja alta meserie, despre care tu nu sti mai nimic. Si te apuci s-o inveti pe timpul si pe banii tai . Daca vrei sa fii in continuare un expert in ceea ce faci, atunci iti faci un PFA si muncesti singur sau iti iei un ajutor, dar cam atat. Asta nu e afacere.

Foarte multi antreprenori considera in ignoranta lor ca se pricep la afaceri. Foarte putini stiu cu adevarat ce inseamna o afacere. Daca sti afaceri, ar trebui sa sti ce inseamna notiuni ca:ROI,Cash-Flow, EBITDA,CAC,CLV.

Toate afacerile functioneaza la fel, indiferent de domeniul de activitate. Baza este aceeasi. Orice firma sanatoasa a fost infiintata pentru a rezolva o problema reala din piata. Tu trebuie acum sa te ocupi de rezolvarea problemei clientilor, si nu de cum se face efectiv asta. Elon Musk nu stie cum se fac rachetele, dar a reusit sa dezvolte o firma care face rachete. Elon Musk nu stie nici cum se fac masinile electrice, dar a revolutionat si sectorul asta. Elon Musk este doar un programator software. In schimb, Elon Musk este un antreprenor genial.

Iti voi da un exemplu personal. Cand am deschis firma de contabilitate, am facut-o pe o nisa: firma de contabilitate care implementeaza sisteme tehnologice complete. Adica, noi iti punem toate departamentele dintr-o firma, intr-un singur loc(achizitii, vanzari, contabilitate, stocuri, salarizare,management,analiza, bugete, etc), ca firma sa-si poata controla activitatea si sa-si mareasca efectul de levier. Mai multe despre efectul de levier aici.

La inceput lucram 10-12 pe zi pentru astfel de implementari si pentru controlul propriei afaceri. Dar nu mai aveam timp sa ma ocup de afacere in sine, pentru ca trebuia sa operez si documente contabile, sa fac si HR, sa rezolv solicitarile clientilor, sa cumpar consumabile, sa citesc modificarile legislative etc. Cum puteam sa devin mai bun in ceea ce faceam, si cum puteam face ca firma sa rezolve mai bine nevoia din piata (tehnologizarea in afaceri), daca eu trebuia sa ma ocup de toate lucrurile din firma?

Pe scurt, mi-am definit obiectivele si am creat proceduri. Procedurile le-am delegat, iar cand acestea au devenit tot mai multe, le-am inglobat intr-un sistem. Acest sistem mi-a permis sa ma eliberez de anumite sarcini care nu erau productive pentru mine, ca eu sa am timp sa ma ocup de lucruri mult mai importante pentru firma, clienti si angajati.

Am un exemplu pe care il folosesc foarte des. O firma este ca o echipa de fotbal: cineva trebuie sa inscrie, cineva trebuie sa apere, cineva trebuie sa se ocupe ca jucatorii sa poata alerga, si cineva trebuie sa stranga bani ca sa-i plateasca pe toti. Chiar daca atacantul culege laurii victoriei, el nu ar fi putut da gol fara ca sistemul sa functioneze.

Daca vrei o afacere iti trebuie mult mai multe. Cum iti explici ca firmele din America explodeaza in 3-5 ani de la infiintare, iar in Romania avem firme care fac acelasi lucru de 15 ani si nu au reusit sa evolueze? Raspunsul e simplu: apeleaza la investitori/parteneri si la know-how-ul lor. 

Mai multe despre cum am reusit sa implementez Obiective, Proceduri si Sistemegasesti aici.

Contabilitatea este ieftina si o gasesti peste tot. Pentru o afacere adevarata, ai nevoie de un partener pe un domeniu despre care nu sti prea multe, dar care iti poate decide viitorul companiei.” – Dan Preda

www.contabilitateslatina.ro
www.academiadecontabilitate.ro
www.verificarebalanta.ro