
- Acest eveniment a trecut.
Dumitru Borțun – Gandirea critică
februarie 7 @ 18:00 - 22:00 UTC+2
150,00leiÎn general, gândirea critică ne ajută să ne descurcăm în situații neclare, când nu ni se dau pe tavă dovezi și argumente suficiente pentru a accepta un enunț ca adevărat sau pentru a-l respinge ca fals. Gândirea critică ne mai învață să amânăm decizia atunci când balanța nu înclină în nicio parte; un om cu gândire critică poate conviețui cu incertitudinea, nu se grăbește să tragă concluzii doar din dorința de a avea certitudini, da a spune „Acum știu cum stau lucrurile!”
Gândirea critică e o gândire supraetajată. De obicei, oamenii știu să fie vigilenți cu privire la faptele lor, la comportament sau la ceea ce spun, dar nu știu să fie vigilenți cu privire la felul în care gândesc. Așa ceva se învață la cursurile de gândire critică – Dumitru Bortun
Dumitru Borţun este doctor în filosofie şi profesor universitar la Facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice a Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti – SNSPA, unde predă cursurile „Analiza discursului public”, „Semiotică. Teorii ale limbajului”, „Etică în comunicare” şi „Responsabilitate socială corporativă”.
În 2009, Alianța Națională a Organizaţiilor Studenţilor din România – ANSOC l-a premiat cu titlul de Profesor Bologna, acordat profesorilor care „sunt apreciaţi de studenţi, aduc plus de valoare educaţiei din România şi sunt modele pentru studenţi”.
În 2015 a primit tilul de „Personalitatea anului 2015”, acordat de Revista Legal Point pentru „promovarea valorilor morale în tehnicile de comunicare”, iar în 2017, Diploma de Excelenţă „Integritate, Bună Guvernanţă şi Responsabilitate Socială”, acordată de Eurolink – Casa Europei.
În 2021, Președintele României, Klaus Iohannis, i-a acordat Ordinul „Meritul Cultural” în grad de „Cavaler”, categoria Cercetare științifică, „în semn de apreciere pentru contribuția importantă avută de-a lungul întregii activități la promovarea culturii și a identității naționale românești”.
A publicat peste 160 de studii, eseuri, articole şi interviuri în volume colective, publicaţii de specialitate şi reviste de cultură. Este autorul mai multor cursuri universitare, precum şi al cărţilor Bazele epistemice ale comunicării (Ars Docendi, 2002), Relaţiile Publice şi noua societate (Tritonic, 2005, 2012), Responsabilitatea socială corporativă: de la relaţii publice la dezvoltare durabilă, coordonator (Tritonic, 2012), Bazele epistemice ale comunicării – ediţia a II-a, revizuită şi adăugită (Tritonic, 2013), Mareea neagră: limba română sub asediu. Greşeli de exprimare în mass media din România (Tritonic, 2015).