fbpx

Vine criza?

Vine criza?

O criză financiară este un moment minunat pentru investitorii profesioniști și un moment oribil pentru ceilalti.

Robert Kiyosaki

Crizele economice, dar si cele financiare(nu detaliem acum diferenta dintre ele) sunt oportunitati enorme pentru antreprenori. Sunt acele momente in care economia nationala dar si cea globala se restarteaza. Sunt momente rare ca si o eclipsa de soare. Apar in medie, o data la 10 ani. Recesiunile pe de alta parte, sunt rare ca si cometa Halley; apar in medie o data la 70-100 de ani. O tara poate sa treaca prin recesiune dar nu si prin criza, in schimb invers nu prea se poate.

Graficul de mai jos iti arata cum functioneaza creditul. Atunci cand luam un credit, reusim sa crestem brusc incasarile, doar ca productivitatea nu creste la fel de brusc. Pe scurt, incasam mai mult decat producem. Asta inseamna ca incasam acum, bani din viitor. Teoretic este un lucru bun, dar practic inseamna ca in viitor va trebui sa cheltuim mai putin ca sa acoperim creditul. In realitate insa, treaba nu prea sta asa. Oamenii au tendinta sa cheltuie tot mai mult, si aproape niciodata nu accepta sa reduca cheltuielile atunci cand le merge bine. Uneori nici nu trebuie asta, daca si productivitatea ar fi influentata mai puternic.

Peste graficul de mai sus, am suprapus datoria pe termen scurt si a reiesit graficul de mai jos. Datoria pe termen scurt poate fi asociata cu crizele economice(care apar in medie la 10 ani). Observam ca de la criza la criza, datoria a crescut. Curba de jos a unei crize este intodeauna mai sus decat criza anterioara. Cam asta se intampla si cu bursele. Bursele resimt aceste fluctuatii si crizele economice iau aspect de crize financiare. De aceea, in ultimii 50 de ani, bursele au fost mai mereu pe crestere, pentru cei care nu au vandut niciodata. Cine a “jucat” la bursa pe termen scurt, probabil a pierdut. Cine a investit pe termen lung, nu prea a pierdut, nici macar in criza.

In graficul de mai jos, analizam creditul pe termen lung. Acea “depresiune” care apare si in graficul de sus, ne arata ca la un moment dat, apare recesiunea(o data la 70-100 de ani). Ultima mare recesiune a fost in 1930 😊

Spre deosebire de crize, unde Banca Nationala reduce dobanda cheie pentru a stimula consumul, in recesiune dobanzile ajung 0 si consumul tot nu reporneste. Aici apare momentul in care datoria trebuie redusa(detalii tehnice…)

Recesiunile sunt urate. Urate rau. Dar ca economia globala sa se restarteze, avem doar 2 posibilitati: recesiunea sau razboiul. Tu ce preferi?

Despre ce cred eu ca ar trebui facut in criza, in articolul urmator.

Contabilitatea este ieftina si o gasesti peste tot. Pentru o afacere adevarata, ai nevoie de un partener pe un domeniu despre care nu sti prea multe, dar care iti poate decide viitorul companiei.” – Dan Preda

www.contabilitateslatina.ro
www.verificarebalanta.ro
www.academiadecontabilitate.ro